<![CDATA[

Ce cos de fum sa montam la centrala termica?

Acesta intrebare ne este des adresata de catre cei care au centrala termica sau isi vor monta.Majoritate nu stiu ce [sc_fs_faq sc_id=”fs_faqonj80lndv” html=”false” headline=”p” img=”” question=”Cos de fum?” img_alt=”” css_class=”” ]Cosul de fum este cea mai importanta componenta a sistemului de incalzire a casei, de aceea, alegerea ideala este un cos din samota interioara invelita in izolatie de vata bazaltica si mantale de beton sau un cos de fum din inox.[/sc_fs_faq] sa aleaga pentru centrala termica.

Dupa felul materialului cosurile de fum sunt:

-de inox

-de tabla/fier

-ceramice prefabricate

-de caramida

In randurile de mai jos vom analiza sumar punctele forte si punctele slabe ale fiecarui tip de cos de fum.

[sc_fs_faq sc_id=”fs_faqyolhqitrr” html=”false” headline=”p” img=”” question=”Cos de fum din inox?” img_alt=”” css_class=”” ]Alegerea celui mai bun cos de fum pentru casa ta este o chestiune in care trebuie sa tii cont de foarte multe aspecte si factori .[/sc_fs_faq]

Acest tip de cosuri a devenit popular si des folosit relativ recent si in Romania.Din experienta noastra la montaje de-a lungul timpului calitatea acestora a fost de la excelenta la nerecomandata !

De ce spunem acest lucru?

In urma cu 15-20 de ani existau pe piata din Romania doar trei firme ce produceau si vindeau exclusiv cos de fum constructie inox.Preturile erau de la mari la foarte mari dar si calitatea era excelenta.Dintre aceste trei firme,una a dat faliment .Cauza a fost pretul foarte ridicat de aproximativ 100 euro per metru de cos dar si calitatea era ireprosabila .Am montate cateva zece asemenea cosuri de fum provenind de la accea firma,aveau prinderi pentru bride si ancore la fiecare metru!

Grosimea tablei de inox era asa de mare incat doar cu un ciocan de cateva kg o puteai indoi.Celalalte doua firma au ramas pe piata dar au scazut nu doar pretul ci si calitatea.In prezent nu mai putem recomanda nimanui cosuri de inox din cauza calitatii lor inaceptabile.

Au prinderi pentru bride,ancore doar una la 6 metri de cos si tabla de inox extrem de subtire.Este asa de subtire incat o strapungi cu negrese si holsuruburi pentru tabla!

Am pierdut o zi intreaga pentru ansamblarea si montarea unui cos de 6 metri inaltime fiindca se indoaie din greutatea lor.A trebuit sa construim suplimentar pentru fiecare metru centura de fier pentru prindere bride si ancore.

Daca se foloseste carbune acestea desi sunt izolate nu rezista nici 10 ani fiind roase si mancate de acidul din fumul de carbune.Cand timpul ne va permite o sa postam cateva poze si un video despre calitatea cosurilor de inox din prezent.

Cosurile de tabla/fier.

Acestea sunt mai rar utilizate fiindca nu sunt prezente la vanzare.In general sunt din tevi de tubing cum sunt cele de la petrol sau doar tabla.Calitatea lor depinde de grosimea materialului si diametrul tevii.Daca sunt foarte bine izolate la exterior sunt extrem de eficiente .Se pot dovedi extrem de rezistente in timp dar se monteaza greu.

La cele foarte mari si groase doar cu o macara sau cu 8 oameni poti ridica si monta acest cos.Alt dezavantaj este ca in spatii restranse nu se pot monta .Obligatoriu se izoleaza la exterior cu vata de sticla imbracata cu tabla pe toata lungimea .Fara izolatie acestea vor rugini si coroda in nici 10 ani din cauza condensului.Condesul apara din cauza diferentei de temperatura intre cos si centrala.

Cosuri de ceramica/prefabricate.

Acestea sunt formate din elemente,care se monteaza pe bucati.Pretul lor difera in functie de firma care le produce si calitatea lor.Cele mai scumpe au garantie de 50 ani dar garantia se acorda doar cu anumite conditii.Au nevoie de curatire regulata la macar 30 zile pentru a nu se depune mult gudron.

Avantajul cel mai mare al lor este ca nu nevoie de izolatie .Cel mai mare dezavantaj il reprezinta constructia lor la inaltimea recomandata de 6 metri.Noi recomandam 6 metri inaltime pentru cosul de fum indiferent de material.Pentru inaltarea lor este obligatorie o schela metalica si o mana priceputa sa fie montate drept.Un zidar sau cineva priceput la zidarie va poate ajuta in acest sens.

La aceste cosuri recomandam un schelet de fier imprejur adica patru bucati de cornier sudate.Se monteaza o bara de cornier pe fiecare colt si se sudeaza intre ele.Se procedeaza in acest mod pentru a nu risca prabusirea cosului la vanturi puternice si furtuni.In ultima perioda in tara noastra viteza vantului uneori poate darama cosuri si acoperisul caselor.

Cos de caramida.

Indiferent de felul caramizii se procedeaza exact ca la [sc_fs_faq sc_id=”fs_faq793imir6a” html=”false” headline=”p” img=”” question=”Cosuri de fum ceramice?” img_alt=”” css_class=”” ]Cosurile de fum ceramice reprezinta astazi unele dintre cele mai performante si trainice solutii de constructie pentru evacuare a gazelor in domeniul termic[/sc_fs_faq] prefabricate.Diferenta fata de cele ceramice prefabricate este pretul mult mai mic dar si rezistenta usor mai redusa.Pentru a creste durata de viata si calitatea lor trebuie dimensionate dublu fata de cele ceramice.

De ex un cos de ceramica sa zicem ca are 60mm diametrul interior si inaltimea de 6 metri.Cosul de caramida il poti face mai mic .Se poate face mai mic dar diametrul interior sa fie de minim 100 mm si perete dublu de caramida .In acest fel ajunge chiar si 4 metri inaltime.

La fel ca la cosurile ceramice trebuie curatare frecventa.Se lasa o gura de vizitare jos in spatele cosului pentru acces.Centrala termica are nevoie de un cos de fum bun pentru functionare eficienta.Daca cosul de fum nu este bun o sa risipiti combustibil.Centrala termica va scoate mult fum si se poate strica usor.

Centralele termice cu gazeificare sunt extrem de pretentioase la cosul de fum.Daca cosul nu are inaltimea de 6 metri si diametrul de minim 50mm nu functioneaza normal.Se poate arde usor placa electronica a centralei si va scoate la interior mult fum.Caramizile interioare de ceramica se vor deterioa rapid din cauza condesului.

Inlocuirea lor nu este extrem de ieftina si de usoara.Costul lor este de minim 100 euro indiferent de ce marca este iar inlocuirea lor poate dura si 10 ore!

Am schimbat multe caramizi de ceramica la centrale stim cat de greu se desprind.Multi oameni se intreaba de ce se intampla asa de des .La majoritatea problema numarul 1 este diametrul prea mic al cosului sau inaltimea lui.O alta cauza este si folosirea lemnelor ude .La centrale termice cu gazeificare se recomanda folosirea doar de lemn uscat de peste 1 an .

Daca cumparati lemne anul acesta le taiati si folositi din primul an aceste lemne va risipiti bani.Risipiti banii pt ca eficienta centralei este redusa .Degeaba are ventilator,puneti lemne ude pe un foc de tabara si vedeti ca va stinge tot jarul.

]]>

Montarea centralei de apartament
(c) SPAINSTAL.ro
Urmareste-ne pe: Facebook / Contact