Cazanele cu incalzire pe lemne sunt de doua feluri:

1. Cazanul simplu, care functioneaza ca o soba; 2. Cazanul care functioneaza pe principiul gazeificarii lemnului

Principiul de functionare al cazanului cu gazeificare este urmatorul: lemnul este introdus in incaperea superioara a cazanului (magazia de lemne), in contact cu jarul. Lemnul se aprinde si in procesul de ardere da nastere la niste gaze care, combinându-se cu aerul (aer care este introdus fortat in acel spatiu), creaza un amestec combustibil. Acest amestec se autoaprinde.

In zona inferioara a spatiului de ardere (care poarta numele de zona de schimb) va lua nastere asa-numita flacara rasturnata (sau inversa).

Prin urmare,un cazan cu gazeificare nu arde direct lemnul, ci gazele degajate din el. Prin acest proces se obtinere o ardere completa a lemnului si o valorificare sporita a combustibilului. Cam 80-90% este randamentul acestui tip de cazan, cu alte cuvinte, apropiat de ideal! Din acest motiv, consumul de lemne este mult redus fata de cazanul clasic, iar alimentarea se face mult mai rar.

Avantajele acestui tip de cazan nu se opresc aici, la randamentul ridicat. Pentru ca arde aproape tot, fumul rezultat este curat, in sensul ca nu mai sunt prezente, ca la cazanele clasice, elementele nearse si nocive. Prin urmare, un astfel de cazan afecteaza foarte putin mediul. Prin constructia speciala a drumurilor de fum si a utilizarii unui ventilator de exaustare aduc bustenii de lemn în starea de „gazeificare”. Procesul în care hidrocarburile usoare sunt degajate din lemn si participa la ardere . Randamentul creste astfel cu 10-15 % fata de cazanele traditionale cu combustibil solid.

O alta caracteristica a cazanelor cu gazeificare îl reprezinta faptul ca bustenii de lemn sunt amplasati în camera superioara .In felul acesta flacara se dezvolta este de sus in jos – invers diferit fata de cazanele conventionale cu flacara verticala.

Din pacate, cazanul cu gazeificare are si unele dezavantaje. Unul ar fi faptul ca necesita numai lemne de buna calitate si foarte uscate, cu umiditatea sub 15%.O umiditate mai mare ar determina aparitia condensului, iar acesta, la randul lui, ar provoca depunerea de gudron pe peretii interiori.Aceasta afecteaza in timp atat randamentul cazanului, cat si siguranta in exploatarea lui. Un alt dezavantaj este faptul ca acest tip de cazan trebuie curatat mai des decat „fratele” lui clasic, cel mai tarziu o data pe saptamana.

Gazeificarea lemnului necesita o functionare constanta si stationara a cazanului. Pentru a asigura o astfel de cerinta este necesara utilizarea unui rezervor termic suplimentar (PUFFER) care sa inmagazineze excesul de caldura produs de cazan si de asemenea sa se regleze debitul de curgere si temperatura pe conducta de retur a cazanului pentru prevenirea formarii condensului. Toate acestea împreuna cu faptul ca aceste cazane necesita alimentarea cu busteni de calitate (umiditate maxim 20%), duc la randamente superioare pana la 86% in exploatare.

Atentie la calitatea lemnului!

Pentru o eficienta cat mai ridicata si pentru o viata indelungata a centralei, este nevoie de o curatare saptamanala a cazanului.In acest mod se evita  depunerea de gudron pe peretii acestuia. Ar fi bine ca lemnul sa aiba o buna capacitate calorica. De asemenea, este obligatoriu ca lemnele sa fie foarte bine uscate, cu o umiditate mai mica decat 15- 20%. Atentie, nu se foloseste rumegus, si sunt interezisi peletii, brichetii sau rezidurile lemnoase!

Din experienta noastra cel mai bun randament este cand functioneaza impreuna cu panouri presurizate cu colector.Eficienta creste in acest fel cu minim 30% fiindca mereu iarna apa nu va scadea sub 30 grade Celsius.Studiile au confirmat ca peste 30 grade Celsius este nevoie de consum de combustibil mult mai redus ca pana la 30 grade!

Functionarea la cel mai bun raport performanta-economie-ecologie este impreuna cu panouri solare.Discutam de panouri solare cu colector,fiind numite si panouri cu antigel.Acestea functioneaza eficient,silentios iarna si extrem de economic.Se mareste autonomia centralei termice si durata de viata a centralei termice.

Un alt avantaj este ca nu irositi combustibil pentru a aduce apa la cateva grade la 40grade Celsius.Economisiti nu doar combustibil ci si timp.Aveti caldura si apa calda in casa cu cel putin 60 minute fata o centrala fara un panou solar.

Majoritatea prima data intreaba de pret panou solar dar nu stiu ce sa aleaga.Daca nimeriti un consultant vanzari obosit sau plictisit va spune doar pretul si atat.Degeaba stiti doar pret panou solar daca faceti o alegere gresita sa alegeti prea mic sau prea mare.

Daca este ales un panou solar prea mic pentru nevoile tale o sa risipesti bani si nu vei vedea diferente de consum .Daca alegeti un panou solar mult prea mare pentru nevoile tale iarasi faci risipa de bani.In acest caz exista si riscul de supraincalzire si sa ardeti colectorul sau sonda lui.

Caldura trebuie sa se duca undeva iar daca panoul tau depaste 100 grade la temperatura antigelului se va pierde prin evaporare.Sonda se va arde,colectorul va fi afectat iar calculatorul panoului va fi bulversat.Calculatorul cand simte supratemperatura poate opri pompa de circulatie.Una din solutii este aerisirea si recircularea antigelului cu ajutorul unei pompe automate .

Se pompeaza putin antigel si recircula pana temperatura scade sub 40grade Celsius pentru a isi reveni la normal.Din experienta noastra cei care prima data intreaba de pret panou solar sunt neinformati si naivi.Nu zicem asta ca o critica si ca o realitate pentru ca in scurt timp ne suna din nou derutati.

Sunt derutati cand vad ca vecinii si prietenii lor sunt foarte multumiti de panoul solar si ei nu stiu ce sa faca.Daca nu stiti ce sa alegeti intrebati nu este nici o rusine sa nu stiti.

Rusine este sa crezi ca te pricepi singur si sa iti dai singur teapa,pacaleala.Banii se fac greu si se duc repede,platiti si consultati un specialist,dupa ce ai cumparat deja singur este prea tarziu!

Panourile solare cu colector se deosebesc de panourile solare clasice ce au boiler exterior,in colector circula antigel nu apa.Panourile cu colector au boiler dar acesta se monteaza in camera centralei sau alta incapere aproape de centrala termica.Recomandam folosirea si a unui puffer de 1000 litri pentru reducerea consumului de combustibil.

]]>

Cum aleg un panou solar?
(c) SPAINSTAL.ro
Urmareste-ne pe: Facebook / Contact