8857059393566.jpg

Cum aleg un panou solar?

Cum sa alegem un panou solar potrivit?

Sunt cateva intrebari care va fac pe dumneavoastra sa apeleati la noi si sa cereti sfaturi despre un domeniu nou in care inclusiv firmele specializate mai au inca multe de invatat.

Din start trebuie sa stim ce dorim:

1. panou solar nepresurizat 2. panou solar presurizat cu boiler exterior

3.panou solar presurizat cu bolier interior pentru aport la incalzire si ACM (apa calda menajera)

Daca dorim un sistem de panouri solare numai pentru apa calda menajera trebuie sa ne gandim daca avem nevoie de el .Vrem sa il folosim doar vara,tot timpul anului sau vrem si aport la incalzire? Acest aspect lamurit vom cauta un sistem in functie de performante si in functie de pret.

Un panou solar ieftin va avea avantajul costului de inceput relativ scazut dar in timp (ani) un randament din ce in ce mai redus.

Un sistem solar perfomant este mai scump initial (nu cu foarte mult) dar confortabil ca performante/service odata cu trecerea anilor.

Alegerea in acest caz este relativ usoara pentru ca producatorii de panouri solare au deja predefinite modele in functie de capacitatile de stocare ale apei, tocmai pentru a facilita alegerea de catre consumatori a sistemului potrivit in functie de necesarul folosit zilnic de apa calda.

Daca vrem un panou solar pe care sa il folosim doar vara avem doua tipuri,presurizat sau nepresurizat.Diferenta intre ele este legata nu doar de pret ci de constructie si functionare.Un panou presurizat poate functiona si daca vreodata se va sparge vreun tunb de sticla sau mai multe.Acest lucru nu este posibil la cele nepresurizate deoarece in acestea intra apa si in tuburile de sticla.

Un panou nepresurizat trebuie doar pe casa montat fiindca altfel nu are presiune apa,ea venind in cadere libera.Panoul nepresurizat are un flotor prin care se alimenteza cu apa pentru ca apa sa intri incet. Panoul presurizat in tuburile de sticla are o tija de cupru si un invelis metalic subtire .Apa intra doar in boiler nu si in tuburi,apa este incalzita cu ajutorul tijelor de cupru fiind incalzire indirecta.

Transferul de caldura se face pornind de la tuburile de sticla,au doua straturi de sticla iar intre aceste straturi este un alcool numit glicol.Razele soarelui fac sa incalzeasca acel glicol si sa circule liber incalzind tija de cupru.Tija de cupru a fiecarui tub incalzeste la randul ei apa din bolier.Diferenta intre un panou solar presurizat si nepresurizat este data de eficienta,felul materialelor folosite si durata de viata.

Teoretic un panou solar presurizat are durata de viata dubla fata de un panou solar nepresurizat dar pretul nu este dublu.Daca stim acest lucru si calculam pe termen lung este o investitie mai rentabila un panou solar presurizat.Grosimea cadrului de inox si a stratului de inox a bolilerului este in general mai mare decat a celui nepresurizat.

Din experienta noastra la montaje panouri solare presurizate functioneaza inca foarte bine si dupa 15ani dar cele nepresurizate nu am intalnit sa mai functioneze atat timp.Cele nepresurizate au in general durata de viata de 7-10ani dar exista uneori si exceptii de la regula .Exceptiile pot fi sub 7 ani sau peste 10 ani in functie de calitatea panourilor solare.

 Daca dorim un sistem de panouri solare care sa ne ajute la incalzire si sa produca si ACM trebuie stiut ca va fi din start numai pe toata perioada anului.

Acest aport poate fi de la cca 15% pana chiar la peste 50% in timpul sezonului rece.In majoritatea cazurilor la cei care au si puffer apa nu scade niciodata sub 40 grade Celsius.Se face economie semnificativa la combustibil pentru ca apa se incalzeste mult mai usor iarna de la 40 grade Celsius pana la 70 grade Celsius decat ar porni de la 5 grade!

Sunt cazuri in care cu ajutorul a trei sisteme de panouri presurizate cu colector de 30 de tuburi fiecare casa este in proportie de 90% incalzita iarna.Discutam de o casa de dimensiuni normale nu de vile imense sau pensiuni cu peste 10 camere sau construite din piatra.Panourile solare ce prezinta colector pot fi montata oriunde chiar si la sol pe o placa de beton sau altceva .In acestea circula antigel nu apa.!

Va oferim consultanta de specialitate in alegerea unui sistem solar optim pentru fiecare cerinta in parte. “De unul singur” o putem face numai alocand timp, studiu si investitie in pregatire specializata.

Tinand cont de cateva criterii clare putem folosim energia solara in avantajul nostru fara experiente neplacute .Energia solara nu este asa scumpa cum pare la prima vedere,este scumpa daca faceti alegeri gresite .Este adevarat o alegere gresita va poate costa si mii de euro daca nu stiti ce sa alegeti.

Toti vrem cat mai ieftin energie solara dar ganditi pe termen lung pe 5-10 ani sau mai mult cati bani se pot economisii cu panouri solare.Pretul pleaca de la 400 euro cu tot cu montaj la cele mai mici sisteme solare si poate ajunge si la cateva mii de euro sau zeci de mii in unele cazuri.

La utilizatorii casnici in general pretul este intre 400-1500 euro in functie de ce panou solar au nevoie.Acest cost este extrem de mic daca ne gandim ca anual numai combustibilul platit la masina noastra personala depaseste acesta suma.In Romania sunt si unii ce monteaza si vand panouri solare dar nu pot asigura garantie si consultanta de specialitate.Firma noastra are experienta in domeniu de peste 15 ani stim toate problemele ce pot aparea in utilizare.Experienta noastra este cel mai bun profesor.

Noi avem si montam la cerere si panouri pentru curent electric.Panourile acestea pornesc de la preturi de la 150euro pana la 10.000 euro pentru o casa sa aiba curent electric.

]]>

Comments are closed.