sistem modern de incalzire vine cu o sumedenie de avantaje: caldura este distribuita uniform in incapere, asigurand un confort sporit la nivelul picioarelor, al corpului si al capului; incalzirea prin pardoseala este mai sanatoasa, nemiscand praful din camera si fiind astfel benefica persoanelor care sufera de astm sau alergii;
1. Incalzire prin pardoseala cu cabluri electrice
Daca optezi pentru un astfel de sistem, trebuie sa stii urmatoarele lucruri:- Cablurile de incalzire se pot monta sub un strat de aproximativ 5 cm de beton. Cu alte cuvinte, acestea sunt recomandate constructiilor noi (casa sau apartament) aflate in faza de constructie. De asemenea, cablurile de incalzire se preteaza si la renovarile complete, ce includ eliminarea podelei/pardoselii vechi si inlocuirea acesteia cu una noua.
- Cablurile de incalzire se recomanda in cazul construirii/finisarii/renovarii apartamentelor si locuintelor cu necesar energetic mic – atunci cand incalzirea prin pardoseala devine principala sursa de incalzire.
- Alte aplicatii includ apartamente centrale, case/cabane de vacanta, bai din case si apartamente, camera de zi.
- Puterea necesara se va calcula în funcție de modalitatea de incalzire (principala sau secundara) si de tipul incaperii. Daca alegi incalzirea prin pardoseala ca sistem de incalzire principal, expertii recomanda efectuarea in prealabil al unui calcul exact al pierderilor de caldura, pentru a instala apoi puterea obtinuta.
- Incalzirea prin pardoseala cu cabluri electrice se poate monta sub orice tip de placare/podea. Cablurile electrice se pot monta in sapa, sapa auto-nivelanta sau adeziv flexibil de aproximativ 2-3 cm grosime, chiar si la renovare. Cablurile electrice pot fi montate si sub parchet laminat.
- In incaperile cu ferestre si usi largi, precum si in apartamentele de tip open space (living + bucatarie), se recomanda realizarea de zone delimitate cu incalzire intensa obtinuta cu ajutorul cablurilor electrice.
- Incaperi / case cu suprafata mare.
2. Incalzire prin pardoseala cu covor electric
O a doua solutie prin care poti aduce beneficiile incalzirii prin pardoseala in casa ta sunt covoarele electrice. Un covor electric pentru incalzirea prin pardoseala reprezinta de fapt un cablu subtire de incalzire, montat pe o plasa din material plastic cu latimea de 0,5 metri. Covorasele electrice sunt fabricate in suluri de diverse lungimi. Iata ce alte lucruri trebuie sa mai stii despre covorul electric:- Covorasul electric se recomanda de obicei pentru pardoselile subtiri. El se monteaza direct sub pardoseala (gresie, placi ceramice), in stratul de nivelare sau adeziv de sub podeaua propriu-zisa. Covorasul incalzitor se preteaza astfel la renovari de mai mica amploare. Un covor electric ocupa un spatiu de numai 3-4 milimetri.
- Covoarele electrice, spre deosebire de cablurile electrice, vin in numai doua variante de tip si putere: 100 W/m2, respectiv 150 W/m2. Modelul cu putere mai mare se foloseste ca si sistem de incalzire principala (sau in special in bai), in timp ce covorul cu putere mai mica se foloseste ca si sistem de incalzire auxiliara (camera copilului, birou de lucru, camera de zi).
- Exista covorase electrice care pot fi montate peste gresia existenta, in cazul renovarilor de mica amploare unde nu este posibila demontarea celei vechi. Aceste tipuri de covorase electrice au o grosime intre 3 si 5 mm, inclusiv adezivul, ceea ce va duce la o crestere neglijabila a inaltimii podelei. Astfel de covorase sunt auto-adezive, montandu-se rapid si usor.
- Incaperi cu suprafata medie si mica.

