Grup de pompare pentru panouri solare presurizate

Grupurile de pompare denumite si statie de pompare sau grupuri de circulatie sunt componente ale unei instalatii de panouri solare presurizate utilizate in cicrcuitul primar al instalatiilor solare pentru producerea apei calde sau pentru aport la incalzire si au ca rol principal reglarea temperaturii in interiorul boilerului de apa calda menajera in cazul incalziri apei sau reglarea temperaturii in interiorul vasului de acumulare in cazul aportului la incalzire. In aceste statii de pompare sunt introduse si dispozitive de siguranta pentru a efectua un control optim al circuitului.

Statiile de pompare pot fi intercalate intre tur si retur sau in anumite cazuri ele se pot racorda numai pe retur. Acesta din urma alegere se face in cazul instalatiilor de mici dimensiuni.Grupurile sunt echipate cu pompe de inalt randament care asigura circulatia intre colectorului panoului solar si serpentina unui boiler sau unui acumulator de caldura.Ele sunt comandate de un controler sau regulator solar cu sonde care comparand temperaturile intre colectorul panoului solar si apa din boiler sau acumulator de caldura dau impulsuri de functionare a pompei de circulatie astfel, cand temperatura de pe colectorul panoului solar este mai mare cu 8 grade Celsius decat temperatura preluata de sonda din boiler controlerul da semnal de functionare pompei de circulatie. Cand diferenta de temperaturi intre senzorul de pe colectorului solar de pe panoul solar este mai mica de 6 grade controlerul da semnal de oprire a pompei circuitului solar.

Statia de pompare mai este altcatuita din supapa de siguranta solara necesara protejarii instalatiei in cazul cresterii presiunii cu mai mult de 6 bari.Ele sunt montate direct pe circuitul solar fara a fi NMK ventile sau alti robineti de izolare.Statiile de pompare mai sunt prevazute cu manometru cu scala de la 0 la 6 bari precum si de termometru care indica temperatura agentului de transfer(glicol). Scala de temperatura este cuprinsa intre 0 si 130 grade Celsius.Grupul de pompare este prevazut cu un racord pentru vasul de expansiune precum si cu un debitmetru din alama cu domeniul de debit cuprins intre 0-15 litri pe minut.

Toate grupurile de pompare sunt prevazute si cu robineti de incarcare a glicolului precum si cu robineti de golire a acestuia.In partea superioara grupurile de pompare sunt prevazute si cu un robinet de sectionare cu supape de sens.Alimentarea cu tensiune a pompei se face la frecfenta normala de 50 de herti si tensiunea de 230 volti curent alternantiv.

Pentru pastrarea temperaturii statiile de pompare sunt prevazute cu o carcasa din izolatie matritata la cald,din EPDM.

]]>

Comments are closed.