Iluminarea cu becuri led folosind panouri fotovoltaice

<![CDATA[

Un bec cu led difera mult fata de

un bec incadescent,becul incadescent este dispozitiv simplu ce continta cu accelasi caractersitici in timpul functionarii,consumul de energie este si el mult mai mare deoarece produce si caldura.Becurile cu led sunt mult mai complicate,culoarea lor vine de la un invelis de fosfor care se aplica in timpul fabricarii si produce diferite umbre de culoare dupa finalizarea lui.

Elementele interioare atasate ledului extrag eficient caldura degajata astfel ca durata de viata a becului led este mult mai mare ca a unui bec obisnuit.Culoarea redata de becul cu led este standardizata printr-un index de redare a culorii denumit pe scurt CRI.Aceasta este abilitatea unei surse de lumina de a reproduce culoarea unui obiect pe care il ilumineaza fara alte fluctuatii in comparatie cu o sursa normala de lumina.Cri-ul are o scara de la 1 la 100,100 fiind cel mai scor care este dat de lumina solara.

Corpurile de iluminat stradale de culoare galbena pe care le vedem pe aproape toate strazile au index de 49.Tuburile fluorescente au index cuprins intre 55-65 si sunt foarte slabe cand vine vorba de reproducerea culorilor.Becurile cu led se situeaza la un CRI valoarea de 80 care poate creste pana la 90.Alta caracteristica a becurilor led este culoarea consistenta.Circuitele ce formeaza un bec led ajusteaza lumina pentru a asigura o temperatura de culoare consistenta pe o perioada lunga de timp.

Daca de exemplu vrem sa inlocuim este foarte important ca becurile sa produca acceasi culoare in toate incaperile.Diferenta intre becurile incadescente si cele cu led in ceea ce priveste directionarea luminii este ca cele cu led vin cu o raza specifica de actiune spre deosebire de becurile incadescente la care filamentul emite lumina la 360 grade becul cu led este un mic circuit semiconductor care prin constructia lui emite lumina doar intr-o singura directie.

Ca o concluzie tinand cont de caractisticile tehnico-economice ale becurilor cu led acestea pot fi cu siguranta un bun sistem de economisirea a energiei pentru orice consumator dar mai ales in instalatiile de panourile solare fotovoltaice .

La costuri extrem de reduse se poate asigura .Este nu doar ieftin ci si eficient si ecologic.Sunt locuri izolate in care sunt departe de reteaua electrica si este mult mai rentabil sa monteze panouri fotovoltaice .Iluminatul cu panouri fotovoltaice costa intre 300 euro si 1000 euro in functie de cate becuri sunt in casa.

Ca exemplu un tv cu led,plasma,receiver tv,incarcator telefon,laptop si 5 becuri economice cu led costa 300 euro cu tot cu pretul bateriei.Calculeaza cat economie faci timp de un an de zile  sau in 15 ani de zile cat are durata de viata un panou fotovoltaic monocristalin.

Cele mai mici panouri fotovoltaice monocristaline sunt de 50,100 si 150watti.Acestea ocupa extrem de putin loc si pot alimenta becuri,tv,gard electric.Un singur panou de 150w poate asigura 80% din timp iluminatul din afara si interiorul casei.Instalarea acestui tip este usoara,orice om care stie sa citeasca poate lega doua cabluri la regulatorul de tensiune si baterie .Noi dam instructiunile de instalare scrise,nu aveti ce gresi la montaj.

Iluminarea cu panouri fotovoltaice monocristaline este la indemana oricarei case,gospodarii sau firme datorita costurilor mici.Amortizarea investitiei se face in primele 10 luni,calculati cat platiti la factura si cu cat o puteti reduce.Aveti nevoie de suprafata mare doar la puteri de peste 3kw .

Pentru a reduce cat mai mult costul unei instalatii cu panouri solare fotovoltaice in primul rand trebuie sa cumparati doar clasa a +++.Adica tot ce aveti in casa,scule electrice,aparate,masini de spalat,frigidere sa fie din acesta clasa.Diferenta de pret nu este uriasa fara de cele clasa a+ sau b dar la consum este uriasa daca calculam pe termen lung.

Este o decizie logica dar la care putini se gandesc,este cum va doriti o masina extrem de puternica sport dar sa va consume cat una normala.Pentru a fi ecologic si economic trebuie sa prioritizezi lucrurile.

Cea mai mare greseala pe care majoritatea o fac cand se gandesc la o instalatie cu panouri solare este ca nu gandesc pe termen lung.O asemenea investitie fara a gandii pe termen lung este un esec pentru ca vei risipi multi bani.In primul rand trebuie sa stii ce vrei,in al doilea rand cat consumi si al treilea rand cat poti reduce consumul.

Sa presupunem ca vreti 3kw dar real aveti nevoie de 6 sau 9kw.In acest caz daca nu va permite bugetul sa cumparati mai mult de 3kw sistem aveti doua variante.Prima este sa mai asteptati si economisiti pana strangeti suma de bani pt 6 sau 9 kw.A doua varianta este sa cumparati sistem de 3kw doar daca puteti reduce in timp scurt consumul cat mai aproape de 3kw.

De ce va recomandam acest lucru?

La puteri de peste 1kw este nevoie obligatoriu si invertor de tensiune dar invertorul la randul lui consuma si el curent.Cu cat invertorul este mai mare cu atat consumul de curent al invertorului creste.Un invertor de 3kw folosit la sistem de peste 3 kw va ardea invertorul.

Daca incercati invertor de 6 sau 9 kw la sistem de 3kw invertorul va consuma el singur foarte mult curent.Exista din fericire si a treia varianta daca nu aveti toti banii odata.

Cumparati sistem de 1kw sau 3kw cat aveti bani si pe viitor mai cumparati alte sisteme dar nu le legati impreuna ci le lasati independente.Este adevarat cumparati doua invertoare pentru fiecare in parte dar in acest fel nu va complicati .In acest mod nu o sa riscati nimic.

Exista uneori frica la unii propietari riscul de supratensiune si descarcare electrica ori scurtcircutit.Daca instalatia este bine facuta de o firma ce a mai facut asa ceva si cu experienta riscul este aproape zero.

Din experienta noastra recomandam prima data sa notati pe o hartie exact ce vreti,cat consumatori aveti si cat va consuma.Dupa ce stiti acest lucru noi va puteam ajuta si informa de ce putere aveti nevoie sau cat va costa instalatia.

Daca bugetul este generos si va permite si spatiul puteti monta si 10 kw sau peste si faceti contract sa livrati in sistemul national de energie .Costul este mare in acest caz dar amortizarea se face in 15 ani .O amortizare mai rapida se produce in cazul alimentarii unei masini electrice sau mai multe.Era masinilor electrice este pe val,vrem nu vrem ele sunt viitorul auto.

]]>

Comments are closed.