Acest tip de incalzire se efectueaza cu benzi de panouri radiante alimentate cu agenti termici cu parametri ridicati,acestia pot fi apa fierbinte sau abur de presiune medie.Benzile de panouri mai pot fi alimentate si cu tuburi radiante cu gaze.Panourile sunt astfel concepute si amplasate incat majoritatea fluxului termic emis prin radiatii sa fie dirijat catre zona de lucru.
Zona superioara de deasupra panourilor este considerata zona rece sau inactiva,incalzirea realizandu-se prin efecte secundare ,convectie,radiatie,gradientul de temperatura fiind mic.Radiatia directa de la aceste tipuri de panouri asupra omului face posibil echilibrul termic la temperaturi ale aerului reduse cu 3 pana la 5 grade celsius.
In raport cu incalzirea prin convectie,incalzirea prin radiatie conduce la un necesar de caldura mai mic deci la economii energetice de pana la 20%.Sistemul de incalizire prin radiatie de temperatura medie este aplicat cu succes la incalzirea spatiilor industriale si in special a celor inalte peste 10 metri cu volum mare de aer.
Aceste sisteme pot inlocui cu succes solutia cu aer cald in cazul in care nu este necesara si o instalatie de ventilare pentru diluarea aerului nociv.Deasemenea se poate combina cu incalzirea cu aer cald,in cazul in care este necesara compensarea efectelor negative ale elementelor de constructie reci,situate la mai putin de 3 metri de locurile permanente de munca.
Panourile sunt compuse dintr-un fascicol de tevi fixate pe un ecran metalic izolat termic la partea superioara cu pasla minerala sau vata de sticla protejata cu o folie de imbracaminte metalica sau din material plastic.Tabla este profilata astfel incat sa imbrace tevile pe jumatate din circumferita si sa aiba,lateral,doua borduri pentru a reduce circulatia naturala a aerului,contactul teava ecran se asigura prin sudura electrica cu puncte dese executate pe generatoare.
Fascicolele de tevi sunt prevazute la cele doua capete cu un distribuitor colector care prin sudura cap la cap formeaza benzi radiante cu lungimi corespunzatoare conditiilor de montare.
Panourile radiante cu ecran distantat au tevile dispuse sub ecran la o distanta de cativa cm,conductele cedeaza caldura atat zonei inferioare cat si ecranului care la randul sau cedeaza caldura radiatiei zonei de lucru.Avantajul acestui tip de panou este acela ca permite utilizarea pentru ecran a materialelor nemetalice ca:polistern armat cu fibra de sticla,azbociment,sticla si altele.
Amplasarea panourilor radiante se face astfel incat sa se realizeze o temperatura cat mai uniforma in zona de lucru.Acesta se obtine cu repartizarea uniforma a panourilor in sectiunea orizontala a incaperii.Pentru incalzirea in pardoseala cea mai recomandata centrala este cea pe gaz.
Centrala termica pe gaz functioneaza mult mai bine ca restul centralelor la o asemenesea instalatie.Temperatura nu trebuie sa depaseasca 40 grade Celsius la incalzirea prin pardoseala.Restul centralelor functioneaza peste acesta temperatura in general.Temperatura mai mare de 40 grade Celsius afecteaza tevile ce se pot rupe sau sparge.
Incalzirea prin pardoseala este gandita pentru temperatura constanta si functionare continuua.O centrala termica pe curent electric este o varianta buna.O varianta buna in locul celei pe gaz daca nu sunteti racordati la gaze sau nu aveti acces in zona.Pretul lor este mai mic decat al centralelor termice pe gaz.
Teava pentru incalzirea prin pardoseala este una speciala.Se foloseste teava de cupru flexibila la colac nu la metru.Cel mai important aspect la aceste instalatii este calitatea executiei instalatiei.Daca nu sunt instalate distribuitoare corect si cate este nevoie nu o sa aveti caldura suficienta.
]]>