Solar-Inverter

Invertoare panouri solare la sisteme fotovoltaice cu baterii

Sistemele de panouri solare cu baterii folosite la cabane izolate,stane,ferme,stupine precum si in alte zone unde nu este posibila alimentarea de la reteaua nationala pot alimenta utilizatori care folosesc curentul alternative de 220 V,cu ajutorul unui echipament denumit invertor.

Functia invertorului denumit si invertor cu baterii sau invertor solar este de a alimenta cu energie electrica consumatorii la 220 V. Invertoarele sunt de doua tipuri :

-invertoare cu unda pura denumite si sinus pur ,au aceleasi proprietati si caracteristici in functionare cu reteaua nationala .Ele pot alimenta orice tip de echipament inclusive motoare si chiar si cele mai sensibile echipamente audio

-invertoarele cu unda modificata pot fii folosite in sisteme cu buget redus.Ele sunt mai ieftine decat cele cu unda pura si pot alimenta becuri cu led,laptopuri,incarcatoare de telefoane,tv,recivere si alte echipamente.

Invertoarele cu unda modificata nu pot alimenta echipamente cu motoare,echipamente audio de inalta fidelitate,de precizie ,medicale sau iluminat fluorescent. In ceea ce priveste puterea nominala a invertoarelor aceasta este data de dimensionarea sistemului fotovoltaic. Un invertor trebuie sa asigure functionarea simulatana a mai multor consumatori.Nu se va putea folosii un invertor pentru a alimenta ulterior consumatori care depasesc puterea nominala a lui.

Intre puterea panourilor solare fotovoltaice din system si puterea nominala a invertorului nu exista nici o legatura. Dupa tensiunea bateriilor din sistemul solar exista invertoare de 12 V,24 V si 48 V.La sistemele fotovoltaice mici invertoarele sunt de 12 V,in timp ce la sisteme de puteri mari tensiunea este de 48 V. Puterea maxima sau puterea de start este puterea pe care o poate asigura invertorul pe perioade foarte scurte de timp la pornirea sarciniilor inductive,de exemplu a motoarelor.

Acesti timpi de pornire trebuie sa fie foarte scurti,de ordinal secundelor sau milisecundelor.Nu luati niciodata in calcul ca aceasta putere maxima este si puterea nominala a invertorului .

La alegerea invertoarelor trebuie sa tinem cont si de consumul in stand by al invertorului .Acesta reprezinta energia consumata de invertor fara ca el sa alimenteze vreun consummator .Aceasta caracteristica este foarte importanta in cadrul unui sistem de panouri solare fotovoltaice pe baterii. In ultimul timp la invertoarele noi constructorii au prevazute si sisteme de economisire a energiei denumite power safe mode.

Aceste sisteme permit ca la un interval de 2 secunde innvertorul cauta consumatorii pe care ii are de alimentat pentru a nu functiona inutil in momentul in care acestia nu au nevoie de curent. Consumatorii care au nevoie de puteri mari in modul stand by trebuie evitati in cadrul sistemelor de panouri solare fotovoltaice cu baterii pentru a evita consumul inutil.

]]>

Comments are closed.