Primul lucru cu care va confruntati este legislatia, veti afla ca nu puteti face dumneavoastra aceasta instalatie.Numai firme autorizate ISCIR pentru montajul unei centrale termice pe gaz.Titulatura oficiala este Societati comerciale care monteaza/instaleaza aparate consumatoare de combustibili gazosi autorizate de ISCIR .

Aceste firme pot executa montajul instalatiei de incalzire, cu radiatoare, tevi si centrala, practic toata instalatia mai putin alimentarea centralei cu combustibil gazos. Despre cum se face nu vom trata aici, pentru ca modalitatile sunt variate si diferite, intrebati firma care se ocupa de montajul centralei, ar trebui sa va indrume.

Alegerea firmelor cu care veti lucra o faceti dumneavoastra, probabil pe baza unor recomandari de la cunostinte care au trecut prin etapele respective, sau direct.Am terminat cu autorizatiile? Nu, dar pentru moment este suficient, ULTIMA autorizare se face la sfarsit, nu este o mare problema.Se rezolva foarte simplu, este autorizarea functionarii centralei termice

Recapitulare: -debransare distribuitor de energie termica instalatia de gaz – firma autorizata ANRGN (proiect si executie)

-instalatia de incalzire – firma autorizata ISCIR pentru montaj echipamente consumatoare de combustibili gazosi (centrale termice)

Alegerea echipamentelor Centrala termica pe gaz Tipul

Obligatoriu la apartamente de bloc cu tiraj fortat si camera etansa de ardere. La apartamente din vile nu este recomandat sa montati tiraj natural si camera deschisa de ardere, chiar daca exista cos de la vechea soba. Montajul unei centrale cu tiraj natural si camera deschisa de ardere implica multe dezavantaje fata de o centrala cu tiraj fortat si camera etansa.

Tiraj fortat si camera etansa de ardere poate fi conventionala sau in condensatie. Acum depinde de buget si de dorinta dumneavoastra, diferentele de costuri initiale sunt foarte mari .Centrala termica pe gaz in condensatie este mult mai scumpa decat centrala conventionala. Avantajele oferite de aceasta nu sunt pe masura costurilor (nota: articolul este scris in 2006, vom vedea ce ne rezerva viitorul).

Nu as insista prea mult asupra acestei probleme, dar daca doriti cititi despre avantajele centralelor termice in condensatie.

Cu boiler sau fara boiler/ cu preparare instantanee de apa calda

Centrala termica pe gaz cu boiler are o rezerva de apa calda livrabila imediat.Asta inseamna ca deschideti robinetul de apa calda si va veni apa calda direct din boiler. La preparare instantanee de apa calda livrarea nu este tocmai instantanee.Mai intai automatizarea centralei verifica toate protectiile pentru a se asigura ca poate porni in siguranta si dupa aceea porneste prepararea apei calde .Poate dura intre 4 si 10 secunde, timp in care apa rece trece prin centrala si implicit la robinet.

In concluzie, dupa terminarea rezervei boilerului avem pentru o centrala de 24 kW tot ~13 l/min la o diferenta de 30 grdC intre temperatura apa rece si apa calda. Vezi centrale termice pe gaz cu boiler incorporat si centrale termice cu boiler indirect.

Preparare instantanee de apa calda cu schimbator in placi sau schimbator secundar?Cititi articolul schimbator in placi sau schimbator secundar.

Concluzii:

Pret:

-Centrale termice cu schimbator bitermic +

-Centrale termice cu schimbator secundar –

Centralele care folosesc schimbator bitermic sunt mai ieftine decat cele cu schimbator secundar de caldura deoarece au mai putine componente si automatizari mai simple.

Confort de apa calda:

Temperatura apei calde

-Centrale termice cu schimbator bitermic –

-Centrale termice cu schimbator secundar +

Temperatura de iesire a apei calde este mai bine controlata prin intermediul schimbatorului de caldura secundar, dusurile scotiene sunt aproape eliminate.

Timp de raspuns

-Centrale termice cu schimbator bitermic +

-Centrale termice cu schimbator secundar –

Deoarece schimbul de caldura se realizeaza direct (gaze de ardere-apa calda), centralele cu schimbator bitermic furnizeaza mai rapid apa calda menajera.

Depuneri de calcar:

-Centrale termice cu schimbator bitermic –

-Centrale termice cu schimbator secundar +

Depunerile de calcar se produc in mod deosebit la temperaturi ridicate.In functionarea pe incalzire poate exista o circulatie a apei prin schimbatorul de caldura pe parte de apa calda menajera favorizand depunerile de calcar. Producatorii ofera totusi o protectie, numita protectie anticalcar. Aceasta protectie monitorizeaza debitele mici de apa prin schimbator

Puterea centralei termice Conform STAS 1907 se face calculul necesarului de incalzire din care rezulta puterea centralei.

Apartamentele de obicei au pana in 160 mp, au cel putin o bucatarie si o baie, iar centralele termice cu tiraj fortat se produc de la 23-24 kW in sus.  Rezulta ca cea mai mica putere aleasa nu poate fi decat 23-24 kW, indiferent daca necesarul de caldura este mai mic, si mai ales pentru a avea debit de apa calda pentru doi consumatori.

Marca Nu exista rata de service 0% la nici o marca ! Este ceea ce ar trebui sa stiti de la inceput, chiar daca este o marca de renume.

Diferentele intre marci se vad, de la atentia acordata executiei pana la micile plusuri, ex: functia CONFORT, Aquasensor, un afisaj digital mai deosebit etc.

Alegerea centralei termice trebuie sa vizeze bugetul dumneavoastra.Din experienta noastra am observat ca o centrala termica pe gaz rezista intre 7-15 ani.Cand zicem rezista ne referim la durata de viata si functionare,acestea difera de la caz la caz.Depinde de intretinere,revizii la timp facute,marca si montajul centralei daca este facut corect.

Sunt cazuri extrem de rare in care depasteste 15 ani de utilizare,in special este intalnit la cei care nu locuiesc iarna la apartament.Logic daca nu le folosesc decat foarte rar nu au cum sa se strice.Daca vrei sa montezi la apartamentul tau o centrala termica pe gaz dar esti zgarcit la intretinere si revizii ia pe curent.

Recomandam celor prea zgarciti sa monteze centrala termica pe curent electric pentru ca daca la acesta nu faceti revizie nu exista pericol.Nu exista pericol de scapari gaze sa mori intoxicat de monoxid de carbon.La centrala termica pe curent electric nu o intretii se opreste singura.In cel mai negru scenariu poate sa faca scurtcircuit firele dar acestea de obicei sunt foarte bine izolate.Este risc minim de incediu.

]]>

Ce cos de fum sa montam la centrala termica?
Centrale termice cu puteri mai mici de 100kw
(c) SPAINSTAL.ro
Urmareste-ne pe: Facebook / Contact