women-drinking-water-e1453340764866

Norme de calitate ale apei necesare pentru diferite folosinte!

Apa necesara alimentarii instalatiilor din cladiri trebuie sa aiba o anumita calitate,exprimata prin ansamblul propietatilor sale,fizice,chimice,bactereologice,organoleptice.Calitate apei este diferita in functie scopul in care este utilizata.Astfel pentru consumul menajer,pentru prepararea produselor alimentare,pentru adaparea animalelor,apa trebuie sa indeplineasca conditiile de potabilitate,pe cand apa necesara pentru racirea agregatelor,pentru spalarea materialelor poate fi nepotabila,dar trebuie indeplinite conditiile de calitate ceruta de tehnologia de fabricatie.Propietatile fizice ale apei sunt: -turbiditatea -culoarea -temperatura -conductivitatea electrica -radioactivitatea Turbiditatea se masoara in grade pe scara Silicei. Apa este potabila daca are cel mult 5grade tulbureala. Inversul tulbarelii este limpezimea sau limpeditatea apei. Culoarea apei se exprima de asemenea in grade,se deterermina prin comparatie cu o solutie etalon in scara platino-cobalt. Solutia care contine 500miligrame platina si 241 miligrame cobalt la un decimetru cub de apa distilatan sub forma de cloroplatinat de potasiu si clorura de cobalt hidratata,reprezeinta etalonul de 500 de grade de culoare. Treptele scarii culorii se deduc din aceasta solutie,prin diluare,un grad de culoare corespunzand la un miligram platina la un decimetru cub de apa distilata.Temperatura apelor naturale variaza in functie de provenienta lor(de suprafata sau subterane),dupa clima si anotimp.Astfel apele subterane de mica adancime(10-30metri sub nivelul terenului) au temperatura cuprinsa intre 8-10 grade celsius,iar pe masura ce adancimea creste,temperatura creste cu cate un grad celsius la fiecare la 33-35metri(gradientul geotermic).Apele de suprafata au temperaturi cuprinse intre 0grade celsius (iarna) si 25 grade Celsius (vara),urmarind in general ,variatia temperaturii aerului atmosferic.Apa potabila trebuie sa aiba o variatie cuprinsa intre 7-15 grade Celsius.Conductivitatea electrica este propietatea apei de a permite trecerea curentului electric. Conductivitatea electrica a apei creste odata cu continutul ei in substante dizolvate.De regula se determina rezistivitatea electrica a apei care se masoara in ohmi care este inversul conductivitatatii. Variatia brusca a rezistatii indica aparitia unei surse de infectie a apei.Radioactivitatea este propietatea apei de a transmite radiatii permanente corpusculare alfa sau beta sau electromagnetice gamma.Concentratiile admisibile de radiatii se exprima in microcurie pe milimetru.O curie reprezinsta 3,7×10 la a 10 a atomi de radiu dezintegrati pe secunda care corespund unui gram de radiu. Propietatile chimice ale apei se exprima cu ajutorul urmatorilor indicatori globali:rezidul fix,reactia apei,duritatea,substante organice si continutul in gaze.Rezidul fix exprimata in grame pe decimetru cub cuprinde toate substantele minerale si organice aflate in solutie in general rezidul fix are valori intre 200 si 300 miligrame pe decimetru cub.Reactia apei poate fi acida,alcalina sau neutra. Cantitativ reactia apei se exprima cu ajutorul cologartimului concetratiei ionilor de hidrogen intr-un litru de apa dotata cu ph.]]>

Tags: No tags

Comments are closed.