<![CDATA[

Colectorul solar de apă prepară apă caldă pe baza principiului de termosifon. Captarea radiaţiei solare, transformarea în energie termică şi încălzirea apei se realizează în tuburile vidate, care sunt caracterizate prin putere de captare mare şi pierderi scăzute de căldură.

Din cauza diferenţei de densitate între apa rece şi cea caldă, în colector solar se realizează un circuit de jos în sus, prin care masa de apa caldă încălzită în tuburile vidate este înlocuită cu o masă echivalentă de apă rece. Astfel în rezervorul de apă, care se situează deasura tuburilor, se acumulează apă caldă.

Datorită eficienţei de captare a tuburilor vidate, [sc_fs_faq sc_id=”fs_faq53hwuclyy” html=”false” headline=”p” img=”” question=”Panou solar cu tuburi vidate pentru preaparare apa calda?” img_alt=”” css_class=”” ]Exista mai multe tipuri de panouri solare presurizate. Cele comercializate de noi, si pe care de altfel le si recomandam sunt cele heat-pipe.[/sc_fs_faq] poate acoperi necesarul de apă caldă, în perioada martie-octombrie, într-o proporţie de 70%, fără a utiliza energie electrică.

Avantaje panou solar

-nu necesită curent electric
-suport din oțel vopsit în câmp electrostatic
-încălzirea apei pe baza fenomenului de termosifonare
-rezervor interior din oțel inoxidabil
-izolație rezervor din spumă poliuretanică de înaltă desitate
-prevăzut cu rezervor de rupere a presiunii cu flotor

Panoul solar nepresurizat cu boiler incorporat se bazeaza pe fenomenul de incalzire prin convectie naturala a apei in interiorul tuburilor vidate – principiul termosifon – bazat pe diferenta de densitate a agentului termic. Prin tuburile vidate circula apa care se incalzeste si se ridica in partea superioara a rezervorului (boiler solar), iar apa rece din partea inferioara a rezeralda care urca. Procesul decurge in mod continuu in perioada cand panoul solar absoarbe radiatia solara.

[sc_fs_faq sc_id=”fs_faqk7hgfmi10″ html=”false” headline=”p” img=”” question=”Panou solar presurizat?” img_alt=”” css_class=”” ]Panourile solare presurizate sunt sisteme solare ce capteaza energia reflectata de razele solare si o transforma in energie termica.[/sc_fs_faq]este de cost achizitie si de urmatoarele aspecte:
Panoul solar nepresurizat necesita montaj la o inaltime mai mare decat cea a consumatorilor pentru a dispune de presiune in instalatie.

-Este recomandat ca pe timp de iarna sa se goleasca apa din sistemul solar nepresurizat deoarece exista posibilitatea de inghet si sa se sparga tuburile vidate.
Un panou solar reprezinta solutia optima din punct de vedere economic si energetic pentru producerea apei calde menajere pentru locuinte, institutii publice sau firme.

Panourile solare compacte nepresurizate nu consuma nici o alta forma de energie in timpul functionarii, producerea apei calde menajere se realizeaza prin absortia radiatiei termice solare, ceea ce conduce la amortizarea investitiei in maxim 2 ani.

Multi se feresc sa achizitioneze panouri solare presurizate cu colector din cauza pretului mai mare decat cele nepresurizate.Gandesc ca fac economie si fac o investitie foarte buna dar pe termen lung pierd bani.Cei mai multi bani se pierd daca aveti centrala termica si puffer .Acest sistem functioneaza excelent impreuna cu un panou cu colector.Economia se realizeaza prin reducerea consumului de combustibil la centrala termica.

Iernile in ultima perioada in tara noastra au fost destul de blande si cu mai mult soare decat este in mod normal iarna.Astfel in loc sa profitam la maxim de energia solara care este gratuita si inepuizabila ne zgarcim la panouri nepresurizate.In cazul centralelor pe lemn si carbune am observat o reducere cu minim 30% a lemnului si carbunelui folosit.Cu siguranta si in cazul altor centrale termice economia de combustibil este cel putin egala.

Recomandam utilizarea de „panouri solare presurizate ” cu colector ce au minim 20 de tuburi de 58x1800mm cu head pipe marit.Diferenta intre tuburile de 58x1800mm si cele de 47×1800 este ca acestea mai mici au eficienta mai redusa.Diferenta intre heat pipe marit fata de heat pipe normal este ca sunt mai performante.Performanta se explica prin dimensiunea tijei de cupru din tuburi mai groasa si cu capetele mai generoase.Acest lucru asigura un transfer mai rapid de caldura spre colector si un contact cu acesta mult mai bun.

Din experienta noastra si montaje am observat o diferenta de temperatura chiar si de peste 10 grade Celsius in favoarea celor cu heat piepe marit!Diferenta de pret intre sistemele de panouri presurizate cu heat pipe marit si cele cu heat pipe normal la pret este redusa.Daca calculam costul pe termen lung al acestei instalatii vom vedea ca este chiar foarte redus avand in vedere beneficile.

Am montat asemenea sisteme mai des la brutarii si pensiuni decat la utilizatori casnici.Sistemul a fost deseori unul de 30 de tuburi cu heat pipe marit,boiler interior de 300 litri al panoului cu colector .La centrala termica am instalat un puffer de 1000 litri pentru eficienta si economie de combustibil. Asemenea sisteme furniza o temperatura a apei de peste 30grade Celsius iarna dimineata cand focul din centrala era oprit!!!

Cei care au optat pentru 3 panouri de 30 tuburi cu heat pipe marit la recomandarea noastra(unii dintre beneficiari) au facut economie iarna la combustibil cu peste 50%.Daca ne gandim la pretul in crestere al lemnului,carbunelui,gazelor sau curentului electric un sisteme ca cele descrise mai sus isi recupereaza banii in maxim doua ierni.

Noi nu va promitem minuni va expunem din experienta noastra la montajele efectuate in ultimii 20 de ani ca isi merita fiecare banut panourile solare presurizate cu heat pipe marit.Acestea sunt cu adevarat cele mai scumpe panouri solare pentru producere apei calde dar sunt si cele mai eficiente dintre toate.Pretul reflecata calitatea si performanta lor.

[sc_fs_faq sc_id=”fs_faq5ke30yzik” html=”false” headline=”p” img=”” question=”Durata de viata a panourilor solare presurizate?” img_alt=”” css_class=”” ]Un sistem bine gandit si instalat, de panouri solare termice, are o valabilitate ce se poate intinde pe zeci de ani.[/sc_fs_faq].Discutam de intretinere corecta pentru ca am intalnit cazuri in care propietarii nu au tinut cont de parerea specialistului.Au facut marea greseala ca sa le lase fara antigel si sa arda colectorul .Alte cazuri de greseli au fost cand au golit antigelul si au bagat apa sau nu au fost atenti la sursa ups a panoului solar.

In caz de intreruperea curentului electric noi mereu am lasat montat suplimentar si o sursa ups legata la o baterie auto pentru ca panoul solar sa aiba curent mereu.Fara curent electric pompa de circulatie nu functioneaza si poate ajunge temperatura pe panou la peste 200grade Celsius. Se pot arde colectorul,sonda si uneori si calculatorul panoului.

Intotdeauna dupa montaj rugam propietarul sa fie atent la indicatiile care oferim si sa noteze toate detaliile .In acest mod stii cum functioneaza si cum se intretine corect acest sistem de panouri solare.Pare extrem de complicat la prima vedere dar este foarte usor daca avem putina atentie si notam toate detaliile.

Cu neatentie si intretinere prost facuta poti pierde peste 50% din investitia facuta si va spunem de ce.Daca se arde sonda panoului acestea este ieftina dar necesita timp si efort pt a o inlocui la o instalatie cu traseu lung sau complicat.Daca se arde colectorul panoului in majoritatea cazurilor majoritatea nu vand separat colectorul de cadru,suruburi si tuburi si sunteti nevoit sa le cumparati si pe acesta inutil.

Nu vand doar colectorul singur pentru ca la randul lor trebuie sa descompleteze un sistem complet si sa ramana cu el pe stoc ce rareori isi va gasi client la el incomplet.Inlocuirea unui colector defect sau montarea altui sistem nou dureaza mai mult decat instalarea de multe ori,poate depasi uneori si o zi de lucru.Acest lucru nimeni nu il va face de gratis nefiinda vina firmei ci a propietarului ce nu a respectat instructiunile date!

]]>

Cum aleg un panou solar?
Panouri solare cu aport la incalzire
(c) SPAINSTAL.ro
Urmareste-ne pe: Facebook / Contact