Panouri solare cu aport la incalzire

Instalaţiile cu panouri solare (care sunt diferite de panourile fotovoltaice, producătoare de energie electrică) pot asigura un aport de până la 35 – 40% din căldura necesară unei locuinţe pe perioada sezonului rece.

Aceste sisteme cu panouri solare pot asigura atât prepararea apei calde, cât şi un aport de energie în procesul de încălzire a unei locuinţe pe perioada sezonului rece

-Panourile solare split nu necesita montarea stocatorului/boilerului pe acoperis, acesta poate fi pozitionat oriunde in locuinta, rezultand o pierdere minima de caldura pe timp racoros

-Panoul solar cu stocator/boiler in casa a fost optimizat pentru a furniza apa calda menajera tot timpul anului

-In cazul unui boiler bivalent o serpentina se monteaza la panoul solar, cea de a doua serpentina se monteaza fie pentru aport la incalzire, fie la o alta sursa aditionala pentru a incalzi apa menajera din boiler

-Poate fi montat pe orice tip de acoperis si pe orice suprafata plana

-Circuitul de schimb termic (intre panou si boiler) contine agent termic pe baza de antigel, astfel ca poate fi folosit si pe timp de iarna.

Singurul producător de panouri solare din România arată că, în prezent, românii preferă să achiziţioneze şi să instaleze sisteme solare pentru a reduce costurile pentru prepararea apei calde menajere. Motivele de mediu sunt, deocamdată, secundare. Amortizarea acestor sisteme se face într-o perioadă de timp cuprinsă între trei şi opt ani, perioada de garanţie a acestor panouri fiind, în cazul producătorului român, de zece ani.

Este tot mai scump să ne încălzim casa sau apa menajeră, în aceste condiţii. Prin urmare, are sens instalarea unor astfel de sisteme, care, în plus, mai aduc şi o oarecare autonomie energetică, pentru că nu mai eşti nevoit să dispui de gaze, lemne sau energie electrică.

Funcţionează şi iarna

Sistemele cu panouri solare funcţionează, însă, şi iarna. La parametri mai reduşi decât în perioada sezonului cald, având în vedere unghiul mai redus sub care razele solare ating suprafaţa pământului, dar şi faptul că zilele sunt mai scurte. Evident, contează şi dacă cerul este înnorat. „Soarele, radiaţia solară, aduce aportul de încălzire.

Odată ce razele sunt filtrate de nori, radiaţiile se reduc foarte mult. În România, de exemplu, în zona sudică, într-o zi de vară însorită avem o radiaţie de aproximativ 1.200 – 1.300 de waţi pe metru pătrat. În aceeaşi zi de vară, dar înnorată, cu nori denşi, când plouă, avem doar 150 de waţi pe metru pătrat, deci radiaţiile solare se reduc de aproape zece ori. Proporţional scade şi cantitatea de energie termică produsă de sisteme”.

Am realizat o serie de calcule pentru a estima utilitatea panourilor solare pe timp de iarnă. „Media insolaţiei în lunile noiembrie – martie este de 1,74 de KWh/mp/zi, din care, utilizând un colector Sontec pot fi captaţi 1,65 KWh/mp/zi. Media de temperatură în lunile noiembrie – martie este de 2,34 de grade Celsius, ceea ce determină o cantitate necesară încălzirii spaţiului de locuit la 22 de grade Celsius de 9 Wh/mp sau 216 Wh/mp/zi.

Un metru pătrat de panou solar poate încălzi 7,5 metri cubi de incintă, echivalentul a trei metri pătraţi dintr-o locuinţă“, calculează producătorul de panouri modul în care astfel de sisteme compensează din energia consumată prin metodele convenţionale de încălzire a locuinţelor.

Aceste calcule, prin care panourile solare pot asigura un aport de o treime din necesarul de energie pentru încălzire, însă, sunt valabile doar în cazul locuinţelor bine izolate. „O casă bine izolată este cea care are geamuri termopan, pereţi din cărămidă de minim 30 de cm şi cu un strat izolant de minim 10 cm. O locuinţă poate consuma mai mult sau mai puţină energie în funcţie de izolare.

Costuri

Referitor la preţuri, sisteme solare cu bazine presurizate – care funcţionează şi iarna pentru prepararea apei calde menajere – pornesc de la 2.500 de lei şi pot ajunge până la 8.000 de lei, în funcţie de dimensiunea lor.

Aceste preturi sunt pentru o familie medie si o casa relativ normala.Nu discutam de familii extrem de numeroase,pensiuni,moteluri,hoteluri,restaurante,brutarii,cofetarii etc…

In cazul unor institutii publice de stat cum sunt licee si facultati ce au camine pentru elevi si studenti preturile difera.Ele sunt in euro aceste sume fiind nevoie de minim 10 asemenea sisteme la sute de persoane.Pentru centre spa si piscine de mari dimensiuni costurile sunt de minim 5000 euro pentru eficienta.

Vara produc chiar in exces apa calda dar problema cea mai mare este iarna.Daca sunt montate pe acoperisul cladirilor nimeni nu se va urca pentru a le curata de zapada .Recomandarea noastra este montajul de panouri solare cu colector doar la sol.Se construieste un cadru metalic incat sa nu stea lipite pe direct pe sol.

Cadrul metalic trebuie sa fie solid construit chiar daca greutatea lor nu este ridicata.In general aceste vin pe cadre de aluminiu iar la vant puternic acestea se leagana si se pot indoi si rupe cadrul. Inaltimea cadrului trebuie sa fie la minim 30 cm de sol iar cadrul de fier sa fie construit din fier de minim 4mm grosime.

Pentru eficienta si performanta maxima recomandam alegerea de panouri solare cu colector ce au head pipe marit .Hide pipe marit inseamna dimensiunea mai generoasa a tijei de cupru a tuburilor de sticla ale panoului.Unii ignora acest fapt si cumpara cu head pipe normal din cauza pretului mai mic dar fac o greseala. Din experienta noastra indelungata la montaje am observat ca cele cu heat pipe marit produc cu minim 30% mai multa apa calda .Durata de timp este de minim 40% mai mica fata de cele cu heat pipe normal.Pentru a intelege practic cat mai bine performanta acestora si diferenta dam cateva exemple clare. Un panou solar cu heat pipe marit ce are 15 tuburi are eficienta si performanta cat un panou cu heat pipe normal de 30 tuburi! Da diferenta este mult prea mare intre ele desi sunt difera doar tija de cupru si colectorul.Ca pret va asiguram ca nu depaseste pretul celui de 30 tuburi cu heat pipe normal.Deci ce este mai rentabil? Concluzia o trageti singuri! ]]>

Comments are closed.