2555

Panouri solare termice

In Romania panourile solare termice sunt din ce in ce mai folosite.Datorita costurilor mici la inceput au fost folosite mai ales cele plane insa datorita eficientei mai mari mai ales in perioada de toamna iarna primavara sunt folosite panourile solare cu tuburi vidate.

Explicatia este data de forma fizica a panourilor.La panourile solare cu tuburi vidate,razele soarelui cad intotdeauna perpendicular pe tub,inclusiv razele reflectate de pe acoperis din spatele tuburilor,iar tuburile panourilor solare sunt izolate cu vid din aceasta rezultand pierderi termice extrem de mici.

La panourile solare plane exista reflexia optica iar izolatia este data de sticla exterioara si vata minerala de pe spatele panoului solar,solutie inferioara izolatiei cu vid a tuburilor panourilor solare vidate.

Datorita constructiei din materiale rezistente la intemperii ,panourile solare fiind fabricate din sticla cupru aluminiu si otel galvanizat durata de viata este peste 20 de ani.

In cazul fenomenelor meteo extreme cum ar fii grindina,vijeli,zapada abundenta pericolul ca panourile sa fie afectate este accleasi ca si pentru peretii,ferestrele sau acoperisul casei,panourile solare cu tuburi vidate rezistand la grindina de marimea oului de porumbel. Chiar daca un tub al panoului solar se sparge,acestea se pot schimba, costul unui tub fiind aproximativ 50 de lei. Restul instalatiei cu panouri solare si anume teava,izolatia,pompe,robineti,fitinguri are aceasi durata de viata ca orice instalatie termica clasica,componentele fiind in principiu aceleasi.

Panoul solar presurizat este construit dintr-un colector solar altcatuit din tuburi vidate si un acumulator de caldura care poate fi un boiler. Panoul solar cu boiler integrat este un modul compact altcatuit din boiler in care sunt introduse tuburile panoului solar,apa menajera incalzindu-se direct.

Panourile solare tip split au boilerul instalat in interiorul cladiri iar energia acumulata in tuburile panoului solar se transfera prin intermediul unui circuit inchis cu antigel cu ajutorul unei pompe.

Panourile solare cu tuburi vidate au colectorul format din doua tuburi de sticla unul introdus in altul.Primul tub cel exterior este transparent permitand razelor soarelui sa treaca la al doilea tub din interior care are un strat care absoarbe radiatiile solare. In interiorul celui de al doilea tub este introdus teava de cupru capsulata avand in interior un glicol.Intre tubul de sticla interior si teava de cupru sunt prevazute aripioare din aluminiu.

]]>

Comments are closed.