Cladirile doate cu sisteme pasive de incalzire cu panouri solare fac parte din categoria constructiilor cu caracteristici conservative din punct de vedere energetic.Acestea sunt caracterizate de consumuri energetice reduse pentru incalzirea spatiului de locuit fata de constructii similare in varianta conventionala.
In general cladirile cu caractersitici energetice conservative se disting de cele conventionale prin urmatoarele elemente:
-protectie termica superioara
-functionarea automatizata a sursei de caldura
-contorizarea consumului de cladura
-utilizarea rationala si eficienta a energiei mediului inconjurator
-controlul inbunatatit al spatiului de incalzit
Cladirile dotate cu sisteme pasive de incalzire solara au in componenta lor elemente specializate de captare si conversie a radiatiei solare in caldura.Aceste sisteme contribuind la reducerea consumului de caldura pentru incalzirea cladirilor.
In functie de solutia constructiva,elementele de captare a radiatiei solare reprezinta fie bariere termice fie surse de flux termic. Se adauga celui cedat de sursa clasica in scopul realizarii conditilor de confort termic impus.Cele doua functiuni mentionate sunt puse in valoare atat de solutia constructiva cat si de conditiile climatice exterioare propii zone geografice care se amplaseaza cladirea. Rezulta ca dotarea unei cladiri cu sisteme de panouri solare pentru captarea radiatiei solare conduce la reducerea consumului de caldura pentru incalzire in raport cu alte cladiri care nu au aceste sisteme.
Performanta energetica a sistemelor de incalzire cu panouri solare este definita de urmatoarele marimi:
-eficienta energetica care reflecta reducerea pierderilor energetice anuale ale unei cladiri dotate cu sisteme de incalzire solara in raport cu o cladire similara cu acceasi conformare si rezistenta termica a elementelor de inchidere perimetrala dar lipsite de dotari solare
-indicele specific de economie de combustibil care reprezinta economia de combustibil pentru incalzirea raportata la suprafata de captare a radiatiei solare
Determinarea marimilor mentionate permite proiectantului sa decida daca adoptarea solutiei de casa solara se justifica din punct de vedere economic.Criteriul de decizie il constituie durata de amortizarea a investitiei,suplimentare datorata sistemelor pasive de incalzire.
Pe teritoriul Romaniei se evidentieza trei zone de eficenta energetica sensibil diferentiate in interiorul carora dispersia indecelui de reducere a numarului de grade-zile de calcul este nesemnificativa .In zona zero care coincide practic cu litoralul zonei Marii Negre.In acest loc este intensitatea radiatiei solare este semnificativa,reducerea consumului pentru incalzire are valoare maxima.
Zona 1 cuprinde regiunile subcarpatice si zonele de munte,aceasta spre deosebire de zona zero beneficieaza de durate mult mai mari ale perioadei de incalzire.
Zona 2 reprezinta zona de ses caracterizata de performante energetice care nu difera sever de cele ale zonei 1 dar care se situeaza cu circa 20% sub cele carcacteristice acesteia.
O instalatie cu panouri solare in zona 1 pentru a produce acceasi cantitate de apa calda costa in general cu minim 30% mai putin .Radiatia solara este mai puternica,pe timpul verii de la ora 10 pana la ora 13 temperatura ajunge la peste 70 grade Celsius.Acesta temperatura este indiferent de sistemul cu panouri solare ales,nepresurizat,presurizat sau presurizat cu colector.
Din experienta noastra la montaje,in zona 1 montajul trebuie inceput cat mai aproape de rasaritul soarelui la panourile nepresurizate.In panourile solare nepresurizate intra apa in tuburi,iar dupa dupa ora 11 datorita caldurii exista spargerii tuburilor.Tuburile se pot sparge pentru ca sticla este deja prea incinsa si apa care intra este rece.
In cazul in care temperatura exterioara depaseste 35 grade Celsius trebuie sa incarcati panoul cu apa cu robinetul putin deschis.Daca intra apa cu presiune mai mica se reduce riscul de spargere al tuburilor pentru ca diferenta de temperatura este mai mica.Alta solutie este ca dupa montarea tuburilor panoului trebuie sa acoperiti tuburile cu o panza alba sau cearseaf.In acest fel temperatura tuburilor este mai redusa si puteti incarca panoul cu risc minim de a sparge tuburile.
Mai exista si varianta de a amana incarcarea panoului solar nepresurizat pentru seara sau dimineata tuburile avand timp sa se raceasca.La panourile solare presurizate si panourile solare presurizate cu colector nu exista aceste probleme la incarcare.Diferenta fata de cele nepresurizate este ca nu intra apa in tuburile de sticla.
La panourile solare presurizate cu boiler exterior apa intra doar in boiler.In cazul panourile solare presurizate cu colector apa nu intra nici in tuburi nici in colector.In colector intra antigel solar si apa doar in boilerul interior.Se numeste boiler interior fiindca acest boiler se monteaza in camera centralei sau undeva aproape de centrala termica.Apa este incalzita indirect in cazul acestor panouri cu colector.
Tija de cupru incalzeste antigelul din colectorul iar antigelul transfera caldura sa apei din boilerului interior.In zona 2 in general temperatura exterioara esta mai redusa si rar se ating temperaturi exterioare de peste 35 grade Celsius.
In zona acesta riscul de a sparge tuburile de sticla ale panourile solare nepresurizate este mult redus.Deseori apa in zonele de deal si munte are tendinta de a fi dura,cu mult calcar.Exista un aparat ce masoara duritatea apei,acestea se masoara in grade franceze.Daca este peste 6 grade franceze se recomanda montarea unui filtru anticalcar la alimentarea cu apa rece.
In cazul depasirii a 9 grade franceze recomadam montarea unei statii de dedurizare a apei la ape rece.Apa dura afecteaza foarte multe panourile nepresurizate in special.In interiorul tuburilor de sticla se depune calcar pe fundul lor si in fiecare an exista riscul spargeri datorita pietrei depuse.
Costul unui filtru anticalcar este maxim 30 euro dar costul unei statii de dedurizare este de minim 10 ori mai ridicat.Daca apa este extrem de dura si este nevoie de montarea unei statii de dedurizare mai rentabil este a monta panouri cu colector.
Daca doriti sa beneficiati de incalzirea casei cu aportul panourile solare aveti nevoie de minim un panou de 30 tuburi cu colector .Boilerul interior trebuie sa fie minim de 150 litri.In cazul in care doriti sa incalziti casa doar cu ajutorul panourilor solare aveti nevoie de 3 panouri solare cu 30 tuburi si colector.Boilerul interior trebuie sa fie de minim 400litri.
Ca exemplu institutiile publice ca licee,facultati sau in cazul unor hoteluri si pensiuni mari pentru a incalzii este nevoie de cateva zeci de panouri.Daca se doreste doar aport la incalzire sunt suficiente si sub 10 panouri solare cu colector.
]]>