138

Sisteme de panouri solare pentru producere curent!

Principiul de functionare al panoului solar pentru producerea curentului electric este efectul fotoelectric.Pe scurt acesta reprezinta abilitatea materiei sa emita fotoni atunci cand intra in contact cu lumina.Fotonii elibereaza electroni care genereaza un curent electric.

Astfel fiecare celula fotovoltaica este formata din doua straturi de material semiconductor,majoritatea cazurilor acesta este siliciu,propietatile lui chimice fiind regasite in forma sa cristalina. Pentru a genera curent electric celule fotovoltaice au nevoie de un camp electric. Acesta apare in cazul unor doi poli opusi.

Pentru obtinerea acestui efect producatorii amesteca siliciul cu alte materiale si incarca straturile cu o sarcina pozitiva sau negativa in acest fel la incrucisarea celor doua invelisuri va aparea un camp magnetic.Placile metalice conductoare aflate pe lateralul celulei aduna electronii transformandu-i in energie electrica.

Celulele fotovoltaice fiind folosite la inceput datorita costurilor ridicate numai in scopuri strict necesare(au fost folosite in spatiu pentru alimentarea cu energiei electrica a sistemelor electrice ale satelitiilor). Datorita scaderii costurilor acestea reprezinta acum o alternativa din ce in ce mai folosita la sistemele traditionale(termocentrale,energie nucleara).

Tinand cont ca energia solara depinde de energia soarelui si nu de caldura acestea pot da un randament si in sezonul rece.De fapt randamentul lor este mai mare la temperaturi mai scazute si chiar pe vreme cu nori. Este bine de mentionat ca tinand cont de faptul ca pe timp de iarna zilele sunt mai scurte,panourile solare nu vor produce acceasi cantitate de energie compartiv cu sezonul de vara.

In cazul in care zapada acopera in totalitate panourile acestea se curata folosind dispozitive speciale.In cazul in care sunt curatate zapada fiind alba ea reflecta lumina si astfel performantele panourilor solare cresc. Toate panourile sunt concepute astfel incat sa suporte o greutate specifica si de regula zapada nu va fi atat de grea incat sa existe probleme.

Instalarea sistemelor se face intr-un unghi cat mai inalt pentru ca o inclinare cat mai mare va contribui la generarea unei cantitati mari de caldura in momentul in care soarele nu este atat de puternic. Pentru a obtine cat mai multa lumina solara se recomanda ca panourile sa fie orientate spre sud.

Avand in vedere ca energia solara este inepuizabila precum si ca costurile privind instalarea unui sistem de panouri au scazut considerabil energia solara poate reprezenta un avantaj major pentru orice locuinta. Pe termen lung sistemele de panouri solare sunt o modaliate sigura de economisire,dar poate fi si o rezolvare la facturile lunare de energie la care costurile cresc simtitor.

]]>

Comments are closed.